Het Solar Sedum Systeem
Haal 6 tot 24% meer rendement uit uw zonnepanelen systeem, hoe? Door het combineren van zonnepanelen met een groendak!
Uit recent onderzoek uit Berlijn door hoog aangeschreven Universiteiten blijkt dat een groendak helpt een hoger rendement te genereren uit een zonnepanelen systeem. Alleen al het groendak dat onder de PV installatie ligt zorgt voor 6 tot wel 24% extra stroomopbrengst. Het heeft namelijk een verkoelend effect en zonnepanelen genereren een hoger rendement bij een koele omgevings-temperatuur. Dit is niet het enige voordeel. Doordat een groendak ervoor zorgt dat de temperatuur van de zonnepanelen veel minder fluctueren, zal ook de omvormer tot wel twee keer langer mee gaan. De omvormer is normaal gesproken hetgeen wat, afhankelijk van het merk, om de 8 – 15 jaar vervangen moet worden. Door de combinatie met een groendak is dit dus verleden tijd!
Hoe helpt een groendak zonnepanelen?
Laagjes stof en luchtverontreinigende stoffen stapelen zich in de loop van de tijd geleidelijk op op zonnepanelen, wat hun efficiëntie en output beïnvloedt. Het plantenleven helpt echter om de omringende lucht schoon te houden, waardoor zonnepanelen op een groendak langer schoon en efficiënt blijven (dat betekent minder reiniging van zonnepanelen voor u).
Vegetatie helpt ook om de omgevingstemperatuur redelijk koel te houden, wat belangrijk is voor zonnepanelen. Zonne-PV-systemen hebben de neiging minder effectief te worden bij hete zomertemperaturen, waarbij de meeste panelen een daling van 0,3-0,4% ervaren voor elke stijging van 1°C boven 25°C.De toevoeging van vegetatie onder zonnepanelen verhoogt juist het rendement van de panelen en zorgt ervoor dat er meer elektriciteit wordt geproduceerd.
Solar Sedum, natuur in de stad en groen op uw dak!
Zonnepanelen vergroten ook de diversiteit van groene daken door verschillende nissen te bieden voor organismen om te leven. Veel planten en dieren, vooral insecten, geven de voorkeur aan schaduwrijke plekken en kunnen daarom normaal gesproken niet overleven op levende daken. Door deze schaduwgebieden toe te voegen, neemt het aantal soorten dat het dak zal wennen toe. Dit vergroot de soortenrijkdom en daarmee de biodiversiteit van het groendak.
De diversiteit kan ook worden vergroot door de bodem te contouren. Gebieden met verschillende bodemdiepte passen bij verschillende fauna en flora en vergroten het aantal soorten dat op het dak kan overleven. Dit zal niet alleen de natuur helpen, maar ook de zonnepanelen erboven. Het diepere substraat zal meer water opslaan; het verhogen van de verdamping op het dak en daardoor de temperatuur dichter bij het optimum van de zonnepanelen houden.