Groendaken

Wat is een Groendak nu eigenlijk?

Een groendak is een dak dat hoofdzakelijk bedekt is met levende planten, zoals grassen, mossen, vetplanten, kruiden en andere vormen van sedum platen.

De Sedum-soort is afkomstig uit Europa, Noord-Amerika, Azië en Afrika. Sedum wordt tegenwoordig wereldwijd geteeld als sierplant of bodembedekker. Het kan trouwens ook in potjes worden geteeld om binnenshuis te groeien. Een sedumdak is een soort groendak dat bedekt is met dit geslacht van vetplanten. Sedumdaken zijn meestal licht en gemakkelijk te installeren, en ze kunnen helpen een gebouw te isoleren en de energiekosten te verlagen.

Is mijn dak geschikt voor een groendak

Een groendak is een geweldige manier om de energie-efficiëntie van uw huis te verbeteren en een mooie, natuurlijke ruimte te creëren. Maar niet alle daken of dakconstructies zijn geschikt voor een groendak. Hier zijn enkele dingen die u moet overwegen wanneer u beslist of uw dak geschikt is voor een groendak:

Hellende daken: Een groendak kan op een hellend of plat dak worden geïnstalleerd, maar het moet een minimale helling hebben om goed te kunnen afwateren. Het is ook mogelijk om ze te plaatsen op hellende daken tot 45 graden.

Draaggewicht daken: Een groendak kan een aanzienlijke hoeveelheid gewicht aan uw dak toevoegen, dus het is belangrijk ervoor te zorgen dat uw dakstructuur het extra gewicht kan dragen.

De kosten van een groendak

De kosten van een groendak kunnen variëren afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte en de complexiteit van het project. Over het algemeen zijn ze echter duurder dan gewone daken maar ze besparen je uiteraard ook geld, zo verlengen ze de levensduur van een dak, halen ze fijnstof uit de lucht en zorgen ervoor dat je in de zomer minder airco nodig hebt. Dit komt omdat groendaken meer materialen en arbeid vereisen om te installeren. Kijk dus zeker op de subsidiewijzer of je recht hebt op lokale subsidie van je gemeente.

Ga naar de energiesubsidiewijzer

De beste oplossing, een groendak met zonnepanelen! Dit heet het Solar sedum systeem.

Zonnepanelen en groendak versterken elkaar. Het verkoelende effect van vergroening verbetert de paneelopbrengst tot 6-15%. Bovendien verlaagt het de energiekosten, verlengt het de levensduur van het dak en ondersteunt het de lokale biodiversiteit. Dit maakt deze combinatie de beste optie voor het milieu en uw bankrekening !

Wat zijn de voordelen van een groendak

Bijzondere uitstraling
Volledig biologisch afbreekbaar
Gelijkmatige afvoer en zuivering van hemelwater
Het verlengt de levensduur van uw dak
Het verhoogt de waarde van uw vastgoed
Werkt kostenbesparend door verlaging van energie en onderhoudskosten
Haalt stof en schadelijke stoffen uit de lucht
Verbetering van de geluidsisolatie, het werkt geluiddempend
Verbetering van het klimaat
Verzorgt natuurlijke airconditioning
Verbeterd de wateropvang en vermindert daardoor afvoerproblemen
Overheids stimulering door middel van subsidie verstrekking bij aanschaf

Gebr. Rieken Groendaken VOF ondersteunt u graag in de aanleg van uw dakbedekking