Hoe helpt een groendak mee tijdens een warme zomer?

Een groendak is een geweldige manier om schoonheid en duurzaamheid toe te voegen aan uw huis. Groendaken kunnen op bijna elk gebouw worden aangelegd, van eengezinswoningen tot grote hoogbouw.

Er zijn veel verschillende opties voor planten die goed werken op groene daken, dus je hebt de mogelijkheid om de beste te kiezen voor uw behoeften! In dit artikel bespreken we enkele van die plantenkeuzes en hoe ze de esthetiek en duurzaamheid van uw dak beïnvloeden.

Sedum

Sedums zijn een groep van bloeiende planten in de Crassulaceae familie, waarvan de leden algemeen bekend staan als Stonecrops. Het zijn vetplanten, wat betekent dat ze water opslaan in hun bladeren, stengels en wortels.

Sedum is ook een geslachtsnaam die van toepassing is op meer dan 500 soorten bloeiende planten binnen de Crassulaceae familie en omvat bodembedekkers, struiken en kruiden met kleine bloemen. De meest gebruikte soorten voor groene daken zijn:

Sedum spectabile (algemeen bekend als ‘Autumn Joy’) heeft gele bloemen die bloeien van de late zomer tot de herfst; hij groeit het best in de volle zon of gedeeltelijke schaduw met goed gedraineerde grond die elk jaar voor de voorjaarsplanting wordt verrijkt met compost of mest om een goede wortelgroei te bevorderen.

image

Varens

Varens zijn een goede keuze voor groene daken. Ze groeien goed in de schaduw en zijn bestand tegen een breed temperatuurbereik, waardoor ze ideaal zijn voor gebieden met koude winters. Enkele van de meest populaire varens voor groene daken zijn: De winterharde, schaduwtolerante groenblijvende Mondo Grass (Ophiopogon japonicus) heeft diepgroene bladeren die tot 5 centimeter lang worden.

Het is ideaal voor schaduwrijke gebieden met goed gedraineerde grond die elk jaar voor het planten in het voorjaar wordt verrijkt met compost of mest om een goede wortelgroei te bevorderen.

Varens zijn een belangrijk onderdeel van een groendak omdat ze erosie helpen voorkomen door regenwater te absorberen en tegelijkertijd het gebouw eronder beschermen tegen windschade.

Mossen

Mossen zijn een plant waarmee je grote oppervlakken kunt bedekken. Ze verdragen goed schaduw en kunnen worden gebruikt om dode of stervende planten, kale grond en zelfs andere mossen te bedekken! Als u iets zoekt dat gemakkelijk te kweken en te onderhouden is, overweeg dan het gebruik van mossen op uw groendakproject.

Mos is een goede keuze voor een groendak omdat het zeer weinig onderhoud vergt. Mossen vragen ook weinig water en zijn bestand tegen droge omstandigheden, waardoor ze ideaal zijn voor gebieden met koude winters.

Mossen zijn in het algemeen een uitstekende manier om grote gebieden op uw groene dak te bedekken. Ze kunnen schaduw bieden in warme klimaten, erosie door zware regenval voorkomen en zelfs het gebouw eronder beschermen tegen windschade!

image

Grassen

Grassen zijn een goede keuze voor groene daken. Er zijn veel verschillende soorten grassen, waarvan sommige geschikter zijn dan andere. Veel soorten kunnen in containers en op daken worden gekweekt, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor groene daken.

Gras heeft veel voordelen: het is onderhoudsarm en winterhard, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over water geven of vaak bemesten; het heeft weinig verzorging nodig als het eenmaal gevestigd is; en de ondiepe wortels helpen erosie van de grond onder uw daktuin te voorkomen, evenals drainageproblemen veroorzaakt door zware regenval (wat kan leiden tot lekken).

Grassen zijn ook mooi en bieden een verscheidenheid aan kleuren en texturen. Om deze redenen is gras een van de populairste soorten bodembedekking voor daken.

Bodembedekkers (wijnstokken)

Bodembedekkers zijn laagblijvende planten die de grond bedekken. Ze kunnen worden gebruikt om het hele dakoppervlak te bedekken, of ze kunnen worden gebruikt om randen van het dak te bedekken. Bodembedekkers zijn vaak lianen, maar niet altijd.

Sedum: Deze plant is een vetplant en groeit in elk klimaat met volle zon (meer dan 6 uur per dag). Hij groeit goed in rotsachtige bodems en heeft niet veel water nodig als hij zich eenmaal heeft gevestigd; hij verdraagt ook schaduw zolang hij overdag maar voldoende licht krijgt.
Klimplanten: Dit zijn planten die tegen muren of bomen opklimmen en kunnen worden gebruikt om daken te bedekken. Men kan ze alleen laten groeien of ze zo leiden dat ze in bepaalde richtingen groeien.

image

Op een groendak kun je verschillende plantensoorten gebruiken.

Een groendak kan een prachtige aanvulling zijn op uw huis, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u de juiste plGroene daken zijn een geweldige manier om de levensduur van uw huis te verlengen. Ze kunnen helpen met energiebesparing, verminderen de luchtvervuiling en bieden u zelfs een prachtig uitzicht vanuit uw woonkamerraam. Een groendak is in wezen een laag grond beplant met vegetatie die de bovenkant van uw huis bedekt.

De planten absorberen kooldioxide en geven zuurstof af aan de lucht, waardoor de door de mens geproduceerde broeikasgassen worden gecompenseerd. Dit vermindert de gevolgen van klimaatverandering zoals de opwarming van de aarde of extreme weersomstandigheden zoals orkanen of tornado’s, omdat minder broeikasgassen minder warmte in onze atmosfeer betekent!

Het creëert een schaduwgebied.

Een groendak is een geweldige manier om uw huis koel te houden, vooral tijdens de zomermaanden. De reden hiervoor is dat het een schaduwrijk gebied creëert dat helpt voorkomen dat de zon uw huis opwarmt.

Groendaken zijn koeler dan gewone daken omdat ze minder warmte van de zon absorberen en opslaan in de wortels van de planten, waardoor ze koel blijven, zelfs wanneer de temperaturen buiten beginnen te stijgen (zoals bij ons het geval was!). Dit betekent dat er minder energie gebruikt hoeft te worden voor airconditioners of ventilatoren – wat geld bespaart op de energierekening!

image

Het houdt de temperatuur in uw huis laag.

Groene daken zijn koel. Koele daken zijn daken die de warmte van de zon reflecteren in plaats van absorberen. Ze zijn gemaakt van materialen die de warmte van de zon niet absorberen, zodat hun oppervlak niet heet wordt en deze warmte weer uitstraalt. Dit houdt uw huis koeler in de zomermaanden, wat ook helpt om te besparen op de energierekening!

Groene daken helpen de temperatuur in uw huis en op zolder te verlagen. Ze helpen ook de hoeveelheid water te verminderen die van uw dak afloopt, wat vooral belangrijk is in gebieden met veel regen. Groendaken kunnen de hoeveelheid aflopend water met wel 90% verminderen. Dit helpt lokale rivieren en meren te beschermen tegen vervuiling.

Het absorbeert koolstofdioxide, wat helpt bij het verminderen van broeikasgassen.

Groene daken kunnen de luchtvervuiling helpen verminderen door kooldioxide, een broeikasgas, te absorberen. Groendakplanten absorberen koolstofdioxide en geven zuurstof af, waardoor de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer afneemt. Dit heeft verschillende voordelen voor mensen met groene daken:

Het vermindert broeikasgassen
Het verbetert de luchtkwaliteit
Het vermindert de effecten van klimaatverandering
Het vermindert de luchtvervuiling

Groendaken zijn een goede manier om de luchtvervuiling, die schadelijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid, te helpen verminderen. Een groendak is een begroeid oppervlak dat in een gebouw wordt ingebouwd of eraan wordt toegevoegd, meestal voor milieudoeleinden.

image

Het kan worden gebruikt om voedsel of andere vegetatie te laten groeien.

Groendaken kunnen worden gebruikt om voedsel of andere vegetatie te verbouwen. Dit is een geweldige manier om uw groendak nuttiger en interessanter te maken! Mensen kunnen genieten van de vruchten van uw groendak, of u kunt het gebruiken om planten te kweken die nuttig zijn voor andere doeleinden.

Als u bijvoorbeeld een groendak hebt op een gebouw in een stedelijk gebied, kunt u er groenten of kruiden op laten groeien waar omwonenden van kunnen profiteren.

Een groen dak helpt uw huis koel te houden en vermindert de luchtvervuiling.

Een groen dak helpt uw huis koel te houden en vermindert de luchtvervuiling. Een goed ontworpen groendak kan de temperatuur van uw gebouw tot 4 graden Celsius (7 graden Fahrenheit) verlagen.

Dit betekent dat u minder energie hoeft te gebruiken voor airconditioningsystemen en andere koelmethoden. De planten absorberen ook koolstofdioxide en geven zuurstof af aan de omgeving, wat de luchtvervuiling helpt verminderen.

Groene daken zijn een uitstekende manier om uw ecologische voetafdruk te verkleinen, geld te besparen op uw energierekening en de algehele kwaliteit van de omgeving waarin u leeft te verbeteren.

image

Conclusie

Een groendak kan uw huis helpen koel te blijven in de zomer en de luchtvervuiling verminderen. Het kan ook worden gebruikt om voedsel of andere vegetatie te verbouwen, wat zowel voor u als voor uw buren gunstig kan zijn.

Groendaken zijn een geweldige manier om waarde toe te voegen aan uw huis en het energiezuiniger te maken. Als u geïnteresseerd bent in het installeren van een groendak, neem dan vandaag nog contact met ons op.

Gebr. Rieken Groendaken VOF ondersteunt u graag in het aanleggen van uw dakbedekkinganten kiest. Hier zijn enkele veel voorkomende soorten planten die gebruikt worden op groene daken:

Inheemse planten. Inheemse planten groeien al lange tijd in een gebied en zijn aangepast aan het klimaat en de bodem, dus ze zijn gemakkelijker te onderhouden dan niet-inheemse planten. Ze trekken ook nuttige insecten aan die beschermen tegen plagen zoals bladluizen, die gewassen kunnen beschadigen als ze niet worden bestreden door roofdieren zoals lieveheersbeestjes of gaasvliegen (insecten met vleugelpatronen die op kant lijken).
Niet-eetbare fruitbomen zoals appels of peren zijn ook een populaire keuze, omdat ze schaduw bieden tegen de zon tijdens de hete zomermaanden en toch veel licht door hun bladeren toelaten voor andere soorten vegetatie eronder (zoals kruiden).

 

Conclusie

Wij hopen dat dit artikel u enig inzicht heeft gegeven in de vele verschillende planten die op groene daken kunnen worden gebruikt. Het belangrijkste is om te kiezen wat het beste werkt voor uw project, of het nu gaat om één soort plant of een mix van soorten.

Vergeet niet dat het gebruik van inheemse planten zoals grassen en varens veel voordelen biedt, niet alleen op het gebied van biodiversiteit maar ook op het gebied van klimaatadaptatie.

Gebr. Rieken Groendaken VOF ondersteunt u graag in het aanleggen van uw dakbedekking