Het ontwerp van een groendak, wat zijn de punten waar wij rekening mee houden?

Een groendak is een uitstekende manier om de esthetiek van je gebouw te verbeteren en tegelijkertijd de impact op het milieu te verminderen. Voordat je aan de slag gaat, zijn er echter een aantal belangrijke overwegingen om rekening mee te houden. In dit artikel willen we je graag helpen begrijpen hoe je een groendak ontwerpt dat perfect past bij jouw gebouw en je enthousiast maakt over de nieuwe, milieuvriendelijke ruimte die je creëert!

Wat zijn je doelen?

Het is belangrijk om uw doelen te bepalen voordat u aan een project begint, zodat u zich kunt concentreren op wat echt belangrijk is en voorkomen dat u afgeleid raakt door minder relevante zaken. Door van tevoren duidelijk uw doelen te definiëren, kunt u een gerichte aanpak volgen en uw energie en middelen effectief inzetten om het gewenste resultaat te bereiken.

Bij het nadenken over het ontwerp van uw groendakis het verleidelijk om alle wensen en behoeften van andere mensen in overweging te nemen: ze willen dat het er mooi uitziet, duurzaam en kosteneffectief is, schaduw biedt voor planten in een warm klimaat, enzovoort. Maar als deze aspecten geen deel uitmaken van uw persoonlijke doelstellingen, is het niet de moeite waard om ze in overweging te nemen bij het ontwerpen van uw eigen groendak. Het is beter om te focussen op wat voor u het belangrijkst is, of het nu duurzaamheid of esthetiek is, en te bedenken hoe elk element bijdraagt aan het bereiken van dat doel.

Het is ook heel erg belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Hoewel sommige mensen hun groendak volledig zelfvoorzienend willen maken op het gebied van voedselproductie of afvalbeheer (wat meerdere hectares aan ruimte zou vereisen), willen anderen gewoon een aantrekkelijke toevoeging die extra ruimte biedt voor het kweken van groenten of kruiden. Dit is echter zeer begrijpelijk, gezien onze stedelijke omgeving waar ruimte ook vaak beperkt is. Het is belangrijk om uw doelen af te stemmen op de beschikbare ruimte en middelen, zodat u realistische en haalbare resultaten kunt behalen.

image

Overweeg de locatie en oriëntatie van het gebouw

Denk na over de oriëntatie van uw gebouw.
Als u de zon wilt vermijden, kunt u ervoor kiezen om de daktuin naar het noorden of oosten te richten. Op die manier wordt de tuin in de zomer in de schaduw geplaatst en ontvangt hij in de winter maximaal licht.
Houd ook rekening met de windrichting. Vermijd het planten van gewassen die beschadigd kunnen raken door sterke wind of sneeuw, vooral als u in een gebied woont waar deze weersomstandigheden veel voorkomen.
Indien mogelijk, selecteer planten die goed gedijen in de schaduw en vermijd planten die juist volle zon nodig hebben. Dit kan de kosten laag houden omdat er dan minder kunstlicht nodig is voor de groei van groenten en andere eetbare gewassen op uw dak.

 

Bepaal of u het belangrijk vind om vanaf het begin gaat bouwen of dat u een bestaand dak gaat renoveren.

Als u ervoor kiest om een nieuw dak te bouwen, heeft u de mogelijkheid om uw groene dak vanaf de grond af te plannen en te ontwerpen. Als u echter een bestaand dak gaat renoveren, is het belangrijk om te begrijpen dat er enkele beperkingen zijn waarmee u rekening moet houden.

De eerste stap is om te bepalen met welk type bestaande structuur u werkt: een plat dak of een hellend dak? Over het algemeen zijn platte daken gemakkelijker, omdat ze minder structuur vereisen en er geen drainagesystemen onder geïnstalleerd hoeven te worden (hoewel dit afhankelijk is van het lokale klimaat). Het ontwerpen van een groendaksysteem voor hellende daken is echter complexer vanwege de specifieke geometrie. Hierbij moet rekening worden gehouden met de helling van het dak en de toegang tot zonlicht.

image

Kies uw grondmix en planten

Bij het kiezen van uw planten en grondmix moet u rekening houden met:

Hoe is het klimaat in uw omgeving? Planten die van nature voorkomen in uw regio zijn waarschijnlijk beter aangepast aan de lokale weersomstandigheden, zoals strenge winters en hete zomers. Als u in een gebied met een mild klimaat woont, kan het gemakkelijker zijn om meer exotische planten te kweken dan wanneer u zich bevindt in een regio met extreme weersomstandigheden. Het is belangrijk om rekening te houden met het klimaat bij het selecteren van planten voor uw groendak.
Welk type grond heb ik? Sommige planten gedijen het beste in zandgrond, terwijl andere de voorkeur geven aan leem- of kleigrond (leem is een perfecte combinatie!). Als het mogelijk is, is het raadzaam om verschillende grondsoorten te testen voordat u begint met beplanting, zodat u kunt bepalen welk type grond het beste werkt voor elke plantensoort. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat uw groendak de optimale groeiomstandigheden biedt voor uw gekozen planten.

 

Zorg voor ventilatie, afwatering en waterdichtheid

Ventilatie is een essentieel aspect van een groendak. Het is belangrijk dat de planten kunnen ademen, daarom moeten er openingen in de waterdichting worden gemaakt om lucht door het systeem te laten stromen. Op dit punt kunnen ook drainagegaten worden toegevoegd, afhankelijk van de waterbehoefte van de planten tijdens hun groeiseizoen. Dit zorgt voor een gezonde luchtstroom en een goede afvoer van overtollig water op het groendak.

Waterdichtheid is een andere zeer belangrijke factor om rekening mee te houden bij het ontwerpen van een groendak. Als er water tussen de verschillende lagen sijpelt en zich ophoopt, bestaat het risico dat het in contact komt met elektrische apparatuur of andere gevoelige onderdelen in uw gebouw, wat kan leiden tot kortsluiting (en dat willen we natuurlijk vermijden!). Om dit te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle naden goed zijn afgedicht. Plaats ook gootstukken rond ventilatieopeningen en afvoeren om ervoor te zorgen dat er geen waterlekkage optreedt op deze kwetsbare punten. Het is tevens van belang om de plaatselijke voorschriften met betrekking tot waterdichtingsmaterialen te controleren voordat u ze voor uw project gebruikt. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat uw groendak waterdicht is en de nodige bescherming biedt aan uw gebouw en de daarin aanwezige apparatuur.

image

Groene daken zijn niet altijd gemakkelijk, dus zorg voor een goeie plan van aanpak voordat u begint!

Groene daken kunnen lastig zijn, zorg ervoor dat je een goed plan hebt voordat je begint, dit zijn enkele punten waar je op moet letten:

Bij het overwegen van een groendak is de locatie en oriëntatie van het gebouw van groot belang. Het is niet aan te raden om groendaken te installeren in gebieden met zware sneeuwbelasting of sterke wind. In warme klimaten hebben groendaken ook bescherming nodig tegen direct zonlicht, en het kan nodig zijn om extra isolatie toe te voegen om de temperatuur binnen een veilig bereik te houden. Als uw dak plat is, kan het ook verstandig zijn om een helling toe te voegen om ervoor te zorgen dat water goed van het oppervlak afvloeit en om lekkages te voorkomen. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het plannen en ontwerpen van uw groendak, zodat u de optimale omstandigheden kunt creëren voor een succesvol groendakproject.
Of u nu van plan bent om een nieuw dak te bouwen of een bestaand dak te renoveren, is een belangrijke beslissing om te overwegen. Als het mogelijk is, kan het verstandig zijn om uw huidige dak te vervangen door een dak dat specifiek is ontworpen voor groendaken. Zo’n dak zorgt ervoor dat alle componenten gemakkelijk te onderhouden zijn en structureel gezond genoeg zijn voor langdurig gebruik, zonder dat er gedurende de hele levensduur regelmatig onderhoud nodig is. Dit kan u helpen om de kosten en inspanningen voor toekomstig onderhoud tot een minimum te beperken, aangezien regelmatige onderhoudsbeurten in de loop van de tijd kunnen oplopen. Het is de moeite waard om deze optie te overwegen om ervoor te zorgen dat uw groendak stevig en duurzaam is, en zo optimaal kan profiteren van de vele voordelen die het biedt.

 

Conclusie

We hopen dat dit artikel u heeft geholpen om de basisprincipes van het ontwerpen van groendaken te begrijpen en hoe u deze kunt toepassen op uw eigen project. Groendaken bieden niet alleen een duurzamere benadering van het milieu, maar hebben ook vele andere voordelen, zoals het verminderen van geluidsoverlast en het bevorderen van biodiversiteit. Als u meer informatie zoekt over hoe u zelf een groendak kunt aanleggen, raden we u aan onze gids te raadplegen over de kosten.

Gebr. Rieken Groendaken VOF ondersteunt u graag in het aanleggen van uw dakbedekking