De verschillende soorten groendaken: welke is geschikt voor jouw dak?

Groene daken zijn een populaire manier om het uiterlijk van uw huis te verbeteren en het te beschermen tegen de elementen. Maar er zijn veel verschillende soorten en stijlen groendaken beschikbaar, dus hoe kiest u de juiste?

Welk type groendak is het beste voor uw huis?

Groene daken zijn een geweldige manier om de levensduur van uw huis te verlengen en het energiezuiniger te maken. Ze kunnen ook helpen om uw huis tijdens warme zomermaanden af te koelen, wat uw airconditioningrekeningen kan verlagen. Groendaken zijn ook geschikt voor platte of hellende daken (platte daken zijn daken zonder helling). Dus ook als u een plat dak hebt, kunt u er een installeren!

Er zijn veel verschillende soorten groendaken, en elk type heeft zijn eigen voordelen. De twee meest voorkomende types zijn extensief en intensief. Extensieve groendaken zijn eenvoudig aan te leggen, vergen weinig onderhoud en zijn goedkoop. Intensieve groendaken daarentegen zijn duurder in aanleg, maar bieden meer voordelen, zoals vermindering van stormwaterafvoer.

image

EPDM dakbedekking

EPDM is een rubber membraan dat wordt gebruikt om daken waterdicht te maken. Het is een goede keuze voor platte daken, maar kan ook gebruikt worden op hellende daken. EPDM is gemakkelijk te installeren en te onderhouden, waardoor het ideaal is voor huiseigenaren die het maximale uit hun groendak willen halen zonder zelf veel werk te hoeven doen.

EPDM is ook geweldig als u in een gebied met veel neerslag woont (zoals Seattle), omdat het beter bestand is tegen harde wind en zware regenval dan andere materialen zoals vilt of PVC. EPDM is geen goede keuze als u in een gebied woont waar veel sneeuw valt, omdat het het gewicht niet aankan. Sectie: Grind/grond mix Een populaire keuze voor platte daken is om grind of grond te gebruiken. Het is gemakkelijk te installeren en te onderhouden, waardoor het ideaal is voor huiseigenaren die hun groene dak willen zonder zelf veel werk te hoeven doen.

TPO dakbedekking

TPO is een flexibel membraan dat wordt gebruikt voor een groot aantal toepassingen, waaronder groendaken. TPO is een goede keuze voor platte daken omdat het over bestaande dakbedekkingsmaterialen kan worden aangebracht zonder dat structurele veranderingen nodig zijn. Het is ook een ideaal materiaal als u verwacht dat uw dak in de winter zal worden blootgesteld aan sneeuw en ijs – TPO is daar beter tegen bestand dan andere soorten membranen.

TPO is ook een goed materiaal om te gebruiken als uw dak veel aan de zon wordt blootgesteld. Het is beter bestand tegen UV-stralen dan andere soorten membranen, en tegen hitte en kou. TPO is een ideaal materiaal voor platte daken omdat het duurzaam en gemakkelijk te installeren is. Dit type dakmembraan heeft de tand des tijds doorstaan en veel mensen verkiezen het nog steeds boven andere opties.

image

Bitumen dakbedekking

Bitumen is een zwarte, kleverige substantie die gebruikt wordt om asfalt te maken. Bitumen bestaat al eeuwen, maar pas in de 19e eeuw konden we er platen van maken zo dun als papier (en zelfs dunner).

Bitumen is waterdicht en duurzaam – het kan tot 50 jaar meegaan bij goed onderhoud. Het is ook bestand tegen blootstelling aan ultraviolet licht, wat betekent dat het na verloop van tijd niet verbleekt in zonlicht zoals sommige andere materialen doen. Dit maakt bitumen een uitstekende keuze voor daken met veel voetgangersverkeer of hoge windbelasting omdat het langer meegaat dan andere materialen onder die omstandigheden.

Als u op zoek bent naar een duurzame, langdurige en energie-efficiënte groene dakbedekking, zijn er verschillende soorten beschikbaar.

Als u op zoek bent naar een duurzame, duurzame en energie-efficiënte groene dakbedekking, zijn er verschillende soorten beschikbaar.

EPDM (ethyleenpropyleendieenmonomeer) is een dakbedekkingsmateriaal op basis van rubber dat in veel toepassingen wordt gebruikt vanwege zijn flexibiliteit en bestendigheid tegen UV-straling.

TPO (thermoplastisch polyolefine) is ook een uitstekende keuze voor residentiële of commerciële daken vanwege zijn hoge sterkte en duurzaamheid, waardoor het ideaal is voor zwaardere sneeuwbelasting in koudere klimaten zoals Canada of noordelijke New England-staten zoals Maine of Vermont, waar gemiddeld meer dan 254 cm sneeuw per jaar kan vallen!

Producten op basis van bitumen, zoals met bitumen verzadigde viltmembranen, worden vaak gebruikt op platte daken, omdat zij een uitstekende bescherming bieden tegen het binnendringen van water, maar niet geschikt zijn voor hellende vlakken vanwege mogelijke lekkages als gevolg van hun stijve aard, waardoor zij kunnen knikken onder druk van zware voorwerpen die er direct boven worden geplaatst, zoals terrasmeubelen, stoelen enz.

image

Conclusie

Er zijn veel verschillende soorten groene daken, elk met hun eigen voor- en nadelen. Als u op zoek bent naar een duurzaam, duurzaam en energie-efficiënt groendaksysteem, zijn er verschillende opties beschikbaar – waaronder EPDM-, TPO- en bitumendaken. Elk type heeft zijn eigen unieke kenmerken die het meer of minder geschikt maken voor uw huis.

Gebr. Rieken Groendaken VOF ondersteunt u graag in het aanleggen van uw dakbedekking