De impact van groendaken op de waterkwaliteit: hoe groendaken kunnen helpen om water te filteren en afvoer te verminderen.

Nu de planeet steeds meer verstedelijkt en meer mensen in steden gaan wonen, is het belangrijk om na te denken over hoe we onze steden kunnen verbeteren ten gunste van het milieu. Een oplossing die aan populariteit wint zijn groene daken.

 

Hoe filteren groendaken water?

Groendaken filteren het water op verschillende manieren. De meest bekende manier is het gebruik van planten, die op natuurlijke wijze water opnemen en filteren terwijl ze groeien. In de meeste gevallen worden deze planten gekozen omdat ze goed gedijen in barre omstandigheden en niet veel onderhoud of verzorging nodig hebben. Dit houdt de kosten laag en biedt toch een effectieve manier om water te filteren door middel van planten.

Het type plant dat u kiest hangt af van uw klimaat en andere factoren zoals de hoeveelheid zonlicht die uw dak krijgt (meer zonlicht = meer groei). Enkele voorbeelden zijn:

Sparren en ceders
buxus
schaduwbomen zoals esdoorns, eiken of hickories
groenblijvende struiken zoals azalea’s en rododendrons

image

Wat is een groendak?

Groene daken zijn een soort groene infrastructuur die waterdicht kunnen worden ontworpen en tientallen jaren meegaan. Ze bestaan uit planten, aarde en drainagelagen, die het regenwater absorberen als het op het dak valt. De planten helpen ook vervuilende stoffen uit het afvloeiend water te filteren voordat het in de waterwegen terechtkomt.

Groene daken zijn niet alleen goed voor de waterkwaliteit; ze bieden ook andere voordelen, zoals vermindering van het energieverbruik in gebouwen door ze te isoleren tegen hittegolven of koudegolven (waardoor de kosten voor airconditioning dalen).

Andere voordelen zijn een betere luchtkwaliteit omdat groene daken geen vervuiling vasthouden zoals conventionele daken; een betere biodiversiteit door het aantrekken van vogels en insecten; minder geluidsoverlast door minder afspoeling op de onderliggende wegen; minder afspoeling van regenwater in het riool bij hevige regenval (wat helpt om riooloverstortingen te voorkomen); hogere vastgoedwaarden door hun aantrekkelijke uiterlijk!

Waarom hebben we groene daken nodig om de waterkwaliteit te verbeteren?

Groendaken zijn zeer geschikt om de afvoer van regenwater, een van de grootste veroorzakers van watervervuiling, te beperken. Door regenwater te absorberen en langzaam in de bodem af te geven, kunnen groene daken overstromingen helpen verminderen door de snelheid waarmee het water in de stormafvoer terechtkomt te vertragen. Ze voorkomen ook erosie en filteren verontreinigende stoffen voordat ze meren, rivieren of andere waterlichamen bereiken.

Verminderen van stormwatervervuiling: Van groene daken is aangetoond dat ze de stikstofvervuiling in sommige gevallen met wel 80 procent verminderen! Dit komt omdat planten van nature stikstof uit de atmosfeer verwijderen door fotosynthese (het proces waarbij planten zonlicht omzetten in energie), dus als er meer vegetatie is, komt er minder stikstof in onze waterwegen terecht, waar het algenbloei en vissterfte kan veroorzaken: Een gemiddeld huis met een helling van 5% kan meer dan 15000 liter per jaar besparen door inheemse planten te gebruiken in plaats van gras op het dak!

image

Hoe kan ik meer te weten komen over groene daken en hoe ze de waterkwaliteit ten goede komen?

Als u meer wilt weten over groene daken en hoe ze de waterkwaliteit kunnen verbeteren, bekijk dan de volgende bronnen:

Green Roofs for Healthy Cities (GRHC) is een non-profit organisatie die het gebruik van groene daken promoot als een effectieve strategie voor stormwaterbeheer. Zij verzorgen ook onderwijs en training over alle aspecten van het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van groene daken. Ze bieden elk jaar workshops aan in heel Noord-Amerika; meer informatie over hun komende evenementen vindt u hier.
Het Center for Green Infrastructure heeft een gratis handleiding uitgebracht met de titel “Green Infrastructure Water Quality Improvement Manual”. Deze bevat casestudies over manieren om de waterkwaliteit te verbeteren door middel van verschillende soorten groene infrastructuurprojecten zoals regentuinen of bioswales. Deze handleiding bevat informatie over wat deze projecten zo effectief maakt bij het filteren van afvloeiend water voordat het in onze waterwegen terechtkomt – of ze nu worden gebruikt bij grootschalige commerciële ontwikkelingen of kleine woningen zoals die van u!

image

Conclusie

Groendaken zijn een effectieve manier om afvloeiing te verminderen en de waterkwaliteit te verbeteren. Ze kunnen verontreinigende stoffen uit het regenwater filteren en overstromingen helpen voorkomen door overtollig water bij hevige regenval te absorberen.

Groendaken bieden ook vele andere voordelen, zoals het koelen van steden door het hitte-eilandeffect te verminderen, het verbeteren van de luchtkwaliteit door verontreinigende stoffen uit de atmosfeer te verwijderen en het bieden van een habitat voor bestuivers zoals bijen.

Gebr. Rieken Groendaken VOF ondersteunt u graag in het aanleggen van uw dakbedekking