De installatie van een groendak: stap voor stap

Het installeren van een groendak kan uw huis energiezuiniger en milieuvriendelijker maken, maar het is niet altijd gemakkelijk om te weten waar u moet beginnen. Als u overweegt een groendak aan te leggen, helpt deze gids u op weg.

Het dak

Een groendak is een soort tuin die bovenop uw huis of ander gebouw wordt aangelegd. De planten in de tuin zijn meestal in lagen gerangschikt en worden van onderaf bewaterd, zodat ze niet veel water nodig hebben als ze eenmaal gevestigd zijn.

Het doel van een groendak is om uw huis aantrekkelijker en comfortabeler te maken en tegelijkertijd de luchtkwaliteit, waterbesparing en energie-efficiëntie te verbeteren. Een goed ontworpen groendak kan ook helpen de afvoer van regenwater tot 80% te verminderen.

image

De basis

Een groendak is een dak met een vegetatielaag. Het wordt ook wel een “extensief” groendak genoemd, omdat het de hele oppervlakte van uw gebouw bedekt en er geen kieren tussen zitten.

Groendaken zijn energie-efficiënter dan gewone daken omdat ze gebouwen isoleren tegen warmteverlies in de wintermaanden en de koelingskosten in de zomermaanden verlagen. Groendaken helpen de afvoer van regenwater te verminderen door regenwater in de bodem te absorberen; dit vermindert het overstromingsgevaar in nabijgelegen beken of rivieren die anders bij zware regenval zouden kunnen overstromen.

Groene daken kunnen worden geïnstalleerd op nieuwe of bestaande gebouwen: commerciële, industriële en residentiële gebouwen zijn allemaal geschikte kandidaten voor vergroeningsprojecten zoals deze!

De isolatielaag

De isolatielaag voorkomt warmteverlies en -winst, en ook geluid. Deze kan worden gemaakt van verschillende materialen zoals grind of erwtensteen, maar u kunt ook gerecycleerde rubberbanden gebruiken (de zogenaamde “tire chips”). Hierdoor is er minder materiaal nodig voor het groendak en wordt het duurzamer.

Groene daken worden al eeuwenlang gebruikt om het ontwerp van gebouwen te verbeteren.

Groene daken worden al eeuwenlang gebruikt om het ontwerp van gebouwen te verbeteren. Ze zijn te vinden in vele culturen over de hele wereld, van Duitsland tot Japan en Frankrijk. Groene daken zijn een goede manier om het ontwerp van gebouwen te verbeteren en de energiekosten te verlagen, maar ze hebben ook een esthetische aantrekkingskracht die ze populair maakt bij zowel architecten als huiseigenaren.

image

De drainagelaag

De drainagelaag is het belangrijkste onderdeel van een groendak. Hij moet water kunnen afvoeren en voorkomen dat het water zich op het groeimedium verzamelt. Hij moet ook gemaakt zijn van een materiaal dat niet rot of afbreekt, zodat hij het gewicht van het groeimedium en de planten jarenlang kan dragen.

De beste materialen voor deze taak zijn steen of grind, die een uitstekende drainage bieden en textuur en kleur toevoegen aan uw daktuin. Andere opties zijn synthetische mulch zoals rubbergranulaat (gemalen stukjes band), of zelfs houtkrullen als u het niet erg vindt om een organisch uitziend oppervlak te hebben in plaats van een steriel.

Het plantmedium

Het plantmedium is het materiaal dat tussen uw planten en het dakoppervlak ligt. Het ondersteunt ze en zorgt ervoor dat het water van hun wortels wordt afgevoerd.

U kunt verschillende materialen gebruiken, waaronder aarde, zand en grind. U moet ook rekening houden met het gewicht dat het dak kan dragen voordat u uw medium kiest – dit zal afhangen van of het licht of zwaar is (d.w.z. gewapend beton).

Het installeren van een groen dak maakt uw huis energiezuiniger, verlaagt uw energierekening en helpt het milieu te beschermen.

Groene daken zijn energiezuiniger dan traditionele daken. In de zomer verminderen groene daken de hoeveelheid warmte die uw huis binnenkomt door de lucht eromheen af te koelen.

image

Het installeren van een groen dak maakt uw huis energiezuiniger, verlaagt uw energierekening en helpt het milieu te beschermen.

Groene daken zijn energiezuiniger dan traditionele daken. In de zomer verminderen groene daken de hoeveelheid warmte die uw huis binnenkomt door de lucht eromheen af te koelen. In de winter isoleert een groendak uw woning tegen koude temperaturen. Ze helpen ook uw energierekening te verlagen door het dak koel te houden in de zomer en warm in de winter. Bovendien is aangetoond dat groene daken de afvoer van regenwater tot 90% verminderen in vergelijking met traditionele daken. De vermindering van de afvoer kan overstromingen helpen voorkomen, evenals verontreiniging van lokale waterwegen en watervoerende lagen.

Groendaken beschermen ook tegen erosie door zware regenval door het regenwater te absorberen in plaats van het af te voeren naar het regenwater waar het overstromingen kan veroorzaken in laaggelegen gebieden zoals straten of parkeerplaatsen; dit vermindert ook de vervuiling door afvloeiing!

Groene daken zijn prachtig en kunnen een geweldige aanvulling zijn op elk huis. Ze helpen de afvoer van regenwater te verminderen, verlagen de energiekosten en zijn een uitstekende manier om uw huis duurzamer te maken!

Conclusie

Uiteindelijk is een groendak een geweldige manier om uw huis milieuvriendelijker en energiezuiniger te maken. Het helpt ook het milieu te beschermen door stormwaterafvoer te verminderen en habitat te bieden aan wilde dieren. Als u geïnteresseerd bent in de installatie van een groen dak op uw woning, neem dan vandaag nog contact met ons op!

Gebr. Rieken Groendaken VOF ondersteunt u graag in het aanleggen van uw dakbedekking