Rieken Groendaken is uw dakdekker!

Het ontwerpen van een groendak: waar moet je rekening mee houden?


Een groendak is een geweldige manier om het uiterlijk van uw gebouw te verbeteren en het milieu minder te belasten. Maar er zijn een paar dingen die u moet overwegen voordat u begint. In dit artikel helpen we u te begrijpen hoe u een groen dak ontwerpt dat past bij uw gebouw en u enthousiast maakt over uw nieuwe milieuvriendelijke ruimte!Stel uw doelen vast

Door uw doelen vast te stellen voordat u aan een project begint, kunt u zich concentreren op wat belangrijk is en voorkomen dat u wordt afgeleid door minder belangrijke zaken.

Wanneer u nadenkt over het ontwerp van uw groendak, kan het verleidelijk zijn om na te denken over alle dingen die andere mensen willen van hun groendak: ze willen dat het er mooi uitziet, duurzaam en kosteneffectief is, schaduw bieden voor planten in een warm klimaat ... de lijst gaat door! Maar als dit geen deel uitmaakt van uw persoonlijke doelstellingen, zijn ze het niet waard om in overweging te nemen bij het ontwerpen van uw eigen groendak. Richt u liever op wat het belangrijkst is - of dat nu duurzaamheid of esthetiek is - en bedenk hoe elk element dit doel ondersteunt.

Het is ook belangrijk dat u zich niet laat meeslepen door onrealistische verwachtingen; terwijl sommige mensen hun tuin volledig zelfvoorzienend willen maken in termen van voedselproductie of afvalbeheer (waarvoor meerdere hectaren nodig zouden zijn), willen anderen gewoon een aantrekkelijke toevoeging die extra ruimte biedt voor het kweken van groenten of kruiden, wat logisch is gezien onze stedelijke omgeving waar ruimte vaak schaars is!


image


Overweeg de locatie en oriëntatie van het gebouw


Bepaal of u vanaf nul gaat bouwen of een bestaand dak gaat vernieuwen.


Als u een nieuw dak bouwt, kunt u uw groene dak vanaf de grond plannen. Zo niet, dan is het belangrijk te begrijpen dat er enkele beperkingen zijn bij de renovatie van een bestaand dak.

De eerste stap is bepalen met welk type bestaande structuur u werkt: plat of hellend? Platte daken zijn over het algemeen gemakkelijker, omdat ze minder structuur vereisen en er geen drainagesystemen onder geïnstalleerd hoeven te worden (hoewel dit afhangt van het plaatselijke klimaat). Schuine daken zijn lastiger vanwege hun complexe geometrie - u moet bij het ontwerp van uw systeem rekening houden met de helling en de toegang tot de zon.

image

Kies uw planten en grondmix


Bij het kiezen van planten moet u rekening houden met:

Zorg voor ventilatie, drainage en waterdichtheid


Ventilatie is een belangrijk aspect van een groendak. De planten moeten kunnen ademen, dus moeten er openingen in de waterdichting worden gemaakt om lucht door het systeem te laten stromen. Op dit moment kunnen ook drainagegaten worden aangebracht, afhankelijk van de hoeveelheid water die de planten tijdens hun groeiseizoen moeten afvoeren.

Waterdichtheid is een andere kritieke factor bij het ontwerpen van een groendak; als er water tussen de lagen komt en zich ophoopt, is de kans groot dat het in contact komt met elektrische apparatuur of andere gevoelige onderdelen in uw gebouw, met kortsluiting als gevolg (niet goed!). Om dit te voorkomen: zorg ervoor dat alle naden correct zijn afgedicht; plaats gootstukken rond ventilatieopeningen en afvoeren; controleer de plaatselijke voorschriften met betrekking tot waterdichtmakende materialen voordat u ze voor uw project gebruikt.

image


Groene daken kunnen lastig zijn, dus zorg voor een goed plan voordat u begint.


Groene daken kunnen lastig zijn, dus zorg ervoor dat je een goed plan hebt voordat je begint. Dit is waar u rekening mee moet houden:

Conclusie


Wij hopen dat dit artikel u heeft geholpen de basisprincipes van het ontwerpen van groendaken te begrijpen en hoe het kan worden toegepast op uw eigen project. Groendaken zijn een geweldige manier om het milieu duurzamer te maken, maar ze hebben ook vele andere voordelen, zoals minder geluidsoverlast en meer biodiversiteit. Als u op zoek bent naar meer informatie over hoe u er zelf een kunt aanleggen, raden wij u aan onze gids over hoeveel kost het?


Gebr. Rieken Groendaken VOF ondersteunt u graag in het aanleggen van uw dakbedekking


Vraag een vrijblijvende offerte aan
Offerte aanvragen