Rieken Groendaken is uw dakdekker!

De voordelen en nadelen van groendaken in 2023


Groene daken zijn een goede manier om de biodiversiteit in steden te vergroten. Groene daken kunnen de afvoer van regenwater en het hitte-eilandeffect verminderen, maar ook de luchtverontreiniging doen toenemen (aangezien sommige planten vluchtige organische stoffen uitstoten).Groene daken kunnen de luchtkwaliteit verbeterenGroene daken verminderen het stedelijk hitte-eilandeffect


Groene daken zijn koeler dan conventionele daken.

Groendaken verminderen het hitte-eilandeffect, dat wordt veroorzaakt doordat donkere oppervlakken meer zonlicht absorberen en hogere temperaturen veroorzaken dan lichtere. De extra hitte kan steden tot drie graden Celsius (5 graden Fahrenheit) warmer maken dan de omliggende landelijke gebieden, volgens NASA. Groendaken kunnen steden helpen afkoelen tijdens hittegolven, wanneer de temperatuur boven de 30 graden Celsius stijgt.


image

Groene daken kunnen stormwaterafvoer verminderen


Groene daken kunnen stormwaterafvoer verminderen door:

Groene daken zijn een goede manier om de biodiversiteit in steden te vergroten


Biodiversiteit is de verscheidenheid aan leven in een ecosysteem. Het is een maatstaf voor het aantal aanwezige soorten en hun onderlinge interactie. Biodiversiteit kan op verschillende niveaus worden gemeten, van genen tot ecosystemen.

Wat biodiversiteit betreft, hebben steden doorgaans minder dan landelijke gebieden, omdat er minder soorten zijn die in stedelijke omgevingen kunnen overleven vanwege hun beperkte ruimte en middelen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar een gebied als Central Park in New York City of Hyde Park in Londen - twee iconische groene ruimten in hun respectievelijke steden - zul je meer vogels aantreffen dan wanneer je door bossen of velden in de buurt zou wandelen (omdat vogels niet veel ruimte nodig hebben).

Ecosysteemdiensten zijn voordelen die de natuur biedt en waar mensen elke dag gebruik van maken zonder het te weten: zaken als schone lucht, waterzuiveringssystemen, bestuiving, bodemvorming, nutriëntencyclus (d.w.z. voedingsstoffen die tussen planten circuleren).


Ook kan het groene dak beperkingen opleveren als het is geïnstalleerd met een bepaald type drainage- of bewateringssysteem dat niet gemakkelijk kan worden aangepast of vervangen. In dergelijke situaties kan het noodzakelijk zijn om het groene dak te verwijderen voordat renovaties of uitbreidingen kunnen plaatsvinden.

image


Groene daken kunnen helpen bij droogtebestendigheid


Een groen dak kan helpen tegen droogte. Uit een studie van het Lawrence Berkeley National Laboratory blijkt zelfs dat groendaken het waterverbruik in sommige gevallen met 50% kunnen verminderen. De reden hiervoor is de werking ervan: omdat planten meer zonlicht kunnen absorberen dan niet-levende materialen zoals asfalt, verbruiken ze meer van het beschikbare water uit regenval voordat er afspoeling plaatsvindt. Dit betekent minder behoefte aan irrigatie en minder waterverspilling!

Als u bovendien een groendak op uw terrein wilt aanleggen voor regenwaterbeheer (zoals veel gemeenten eisen), overweeg dan het gebruik van inheemse planten die zijn aangepast aan het plaatselijke klimaat, omdat ze kunnen gedijen met heel weinig regen of irrigatie en toch schaduw bieden bij warm weer.

Groendaken hebben nog vele andere voordelen, waaronder:

Verbetering van de luchtkwaliteit door het filteren van verontreinigende stoffen uit de atmosfeer. Vermindering van het energieverbruik omdat planten gebouwen koelen door schaduw te bieden en de absorptie van zonnestraling te verminderen. Waterbesparing door het verminderen van stormwaterafvoer en verdamping van zwarte oppervlakken. Het creëren van habitat voor vogels en insecten die anders niet zouden bestaan in stedelijke gebieden.


Ook kan het groene dak beperkingen opleveren als het is geïnstalleerd met een bepaald type drainage- of bewateringssysteem dat niet gemakkelijk kan worden aangepast of vervangen. In dergelijke situaties kan het noodzakelijk zijn om het groene dak te verwijderen voordat renovaties of uitbreidingen kunnen plaatsvinden.

image


Conclusie


Kortom, groene daken zijn een uitstekende manier om de luchtkwaliteit te verbeteren en het hitte-eilandeffect in steden te verminderen. Ze kunnen ook bijdragen tot een vermindering van de stormwaterafvoer en de droogtebestendigheid door de biodiversiteit in stedelijke gebieden te vergroten.

Aan deze voordelen zijn echter ook enkele nadelen verbonden. Groendaken vergen bijvoorbeeld meer onderhoud dan traditionele daken omdat er speciale planten of grassen nodig zijn die regelmatig water moeten krijgen.

Bovendien wonen sommige mensen niet graag in de buurt van een gebouw dat bedekt is met vegetatie omdat het hun zichtbaarheid kan verminderen of het hun moeilijker kan maken om zich in de stad te verplaatsen.


Gebr. Rieken Groendaken VOF ondersteunt u graag in het aanleggen van uw dakbedekking


Vraag een vrijblijvende offerte aan
Offerte aanvragen