Rieken Groendaken is uw dakdekker!

De geschiedenis van groendaken: hoe groendaken al eeuwenlang worden gebruikt in verschillende culturen over de hele wereld.


Groene daken worden al eeuwenlang gebruikt om het ontwerp van gebouwen te verbeteren. Groene daken werden gebruikt in het oude Egypte en Griekenland, waar ze "terrassen" werden genoemd. In het middeleeuwse Europa werden groene daken "garderobes" genoemd en bovenop torens geplaatst om het regenwater ervan af te voeren.

In deze periode waren groene daken ook te vinden op gotische kerken en huizen van edelen in heel Europa.Oude geschiedenis


Groene daken worden al eeuwenlang gebruikt in verschillende culturen over de hele wereld. In oude beschavingen werden groene daken aangelegd van riet en riet. Het doel van deze vroege groene daken was het creëren van een koele leefomgeving en het helpen verbouwen van voedsel op daken.


Middeleeuws Europa


In middeleeuws Europa werden groene daken gebruikt om regenwater op te vangen om te drinken en om het gebouw in de winter te isoleren. De daken waren bedekt met grassen, kruiden en andere planten die konden worden geoogst voor voedsel. Vegetatie hielp ook de temperatuur van het gebouw koeler te houden in de zomer en warmer in de winter door schaduw te bieden of isolatie tegen warmteverlies in de nacht.


In China worden groene daken al eeuwen gebruikt.


In China worden al eeuwen groene daken gebruikt. Het eerste werd gebouwd in de 13e eeuw door keizer Kublai Khan op een tempel die hij bouwde in Peking.

De Chinezen hebben al lang begrepen dat planten kunnen helpen om gebouwen koel en comfortabel te houden door warmte van de zon te absorberen en via hun bladeren vocht af te geven aan de lucht. Ze bieden ook schaduw tegen direct zonlicht, zodat gebouwen binnen koeler blijven en de energiekosten voor koelsystemen zoals airconditioners of ventilatoren dalen.

image

Modern onderzoek naar groene daken


Groene daken worden al eeuwenlang gebruikt in verschillende culturen over de hele wereld, maar het moderne onderzoek naar groene daken begon in de jaren 1960. Het onderzoek richtte zich op de voordelen ervan, waaronder lagere airconditioningkosten en een grotere biodiversiteit.

Daarnaast is aangetoond dat groene daken goed zijn voor stormwaterbeheer doordat ze stormvloeden verzachten en de afvloeiing die erosie veroorzaakt verminderen, terwijl ze de waterkwaliteit verbeteren door verontreinigende stoffen zoals olie of pesticiden te filteren voordat ze in de waterwegen terechtkomen.

Groene daken worden al eeuwenlang gebruikt om het ontwerp van gebouwen te verbeteren.


Groene daken worden al eeuwenlang gebruikt om het ontwerp van gebouwen te verbeteren. Ze zijn te vinden in vele culturen over de hele wereld, van Duitsland tot Japan en Frankrijk. Groene daken zijn een goede manier om het ontwerp van gebouwen te verbeteren en de energiekosten te verlagen, maar ze hebben ook een esthetische aantrekkingskracht die ze populair maakt bij zowel architecten als huiseigenaren.

Het eerste groene dak werd aangelegd in het oude Perzië


Het eerste groene dak werd gebouwd in het oude Perzië. Het werd aangelegd om het paleis te beschermen tegen het weer, en het werd een populaire bouwstijl.

Daarna begonnen mensen planten op hun huizen te zetten voor decoratieve doeleinden. Deze daken werden "terrastuinen" genoemd. Ze boden ook schaduw aan mensen die in een warm klimaat woonden en fruitbomen of groenten op hun dak wilden kweken.

image


Het oude Rome gebruikte groene daken om hun gebouwen koel en efficiënt te houden.


Groene daken werden gebruikt om gebouwen koel te houden, te isoleren en regenwater op te vangen. Ze werden ook gebruikt om planten en groenten te kweken.

Volgens "A History of Green Roofs" van David Pearson (2012) bouwden de Romeinen hun huizen met platte daken zodat ze gebruikt konden worden als tuinen die voedsel voor de familie zouden opleveren. Oude Romeinse architecten plaatsten vaak grote vazen vol water bovenop deze "huiselijke tuinen", wat hielp om de binnentemperatuur koeler te houden tijdens de maanden van warm weer. Het water verdampte in de lucht en hielp de temperatuur in een huis of gebouw te verlagen zonder gebruik te maken van energie-intensieve airconditioningsystemen zoals wij tegenwoordig doen!

De Vikingen bouwden een groen dak op hun woonboot.


De Vikingen stonden erom bekend hun woonboten te bouwen met een groen dak. De graszoden werden gebruikt om de boot in de zomer koel te houden en in de winter te isoleren.

Middeleeuwse Engelse tuinen werden beplant met kruiden en groenten die op groene daken gekweekt konden worden.


In de middeleeuwen werden Engelse tuinen beplant met kruiden en groenten die op groene daken konden worden geteeld. De kruiden en groenten werden gekweekt voor medicinale doeleinden, voedsel en om de tuin te verfraaien.

De planten werden in potten of bakken bovenop het dak gekweekt.

De Japanners bouwen al meer dan duizend jaar groene daken.


De Japanners bouwen al meer dan duizend jaar groene daken. Het eerste geregistreerde voorbeeld van het gebruik van een groen dak is te vinden in het Shinto-schrijn in Ise Jingu, dat in de 6e-7e eeuw werd gebouwd en er nog steeds staat. Sindsdien zijn vele andere heiligdommen gebouwd met groene daken als onderdeel van hun ontwerp of renovatie.

De reden waarom deze traditie begon is eenvoudig: Japan heeft door zijn bergachtig terrein en kleine oppervlakte (het is ongeveer even groot als Californië, maar met slechts 127 miljoen mensen) een zeer beperkte oppervlakte beschikbaar voor het verbouwen van gewassen. Daarom is het belangrijk dat elke centimeter telt als het gaat om het verbouwen van voedsel! Groene daken bieden extra ruimte voor het planten van gewassen of zelfs vee zoals varkens of kippen - er zijn zelfs enkele moderne woonhuizen met daktuinen waar bewoners hun eigen voedsel kunnen verbouwen!

image


Groene daken zijn duizenden jaren oud, maar zijn vandaag de dag nog steeds populair.


Groendaken zijn in veel landen een populaire keuze, en ze worden met de dag populairder. De geschiedenis van groene daken is lang en gevarieerd, maar één ding blijft constant: mensen houden ervan.

Groendaken worden al eeuwenlang gebruikt in verschillende culturen over de hele wereld. Van Midden-Amerika tot China en Japan, zijn groene daken gebruikt voor alles van voedselproductie tot beschutting tegen barre weersomstandigheden zoals regen of sneeuw (of beide!).

De laatste jaren worden dit soort habitats steeds vaker gebruikt in stedelijke en landelijke gebieden, omdat ze het hitte-eilandeffect kunnen verminderen en andere voordelen bieden, zoals een betere luchtkwaliteit en minder afvloeiing in de riolering bij zware regenval, waardoor overstromingen als gevolg van zware regenval en stormen in de zomermaanden, wanneer de temperatuur boven de 90 graden Fahrenheit stijgt, minder vaak voorkomen.

Conclusie


Groene daken worden al eeuwenlang gebruikt om het ontwerp van gebouwen te verbeteren. Ze bieden isolatie, verminderen afvloeiing en overstromingen en helpen het energieverbruik te verlagen door gebouwen in de zomer koeler en in de winter warmer te houden. Groendaken vormen ook een habitat voor planten en dieren en zorgen voor schone lucht voor de omwonenden.


Gebr. Rieken Groendaken VOF ondersteunt u graag in het aanleggen van uw dakbedekking


Vraag een vrijblijvende offerte aan
Offerte aanvragen